573 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Timo | No Asians

Timo | No Asians

‘Hoe zou ik me voelen als alle profielen hier vol stonden met "No Europeans"?'

Al ruim een maand woon ik aan de andere kant van de wereld, in Ho Chi Minhstad. Hoewel je het misschien niet gelijk zou denken, is de stad erg open-minded en tolerant. Op mijn eerste dag aan de universiteit kwam er gelijk een jongen tegenover me uit de kast, terwijl ik amper een woord met hem had gesproken. En op datingapps worden me al pikante foto’s gestuurd voordat ik überhaupt gedag kan zeggen.

Vietnamezen zijn gemiddeld een kop kleiner dan ik, maar dat betekent niet dat ze zich ook maar enigszins door mij geïntimideerd voelen. Eerder andersom. Hoewel sommigen me heel verlegen (of ondeugend) aanstaren, praten anderen gelijk openhartig over piemels of de Vietnamese gayscene.

Subtiel flirten kennen ze hier ook niet: het is gelijk erop – of eronder. Dat ik de enige blanke en de enige Westerse student in al mijn klassen ben, helpt overigens ook niet echt bij het minder opvallen. Soms heb ik het gevoel dat ik een soort Westers snoepje voor ze ben.

Dat brengt me op het volgende: voor mij zijn ook veel Aziatische jongens een snoepje. Hoewel er in Nederland – en veel andere Westerse landen – een soort ‘No Asians’-instelling heerst, kan ik mij daar totaal niet in verplaatsen. Homo’s worden al op zoveel plekken gediscrimineerd, is het echt nodig om op deze manier ook nog binnen onze eigen gelederen op minderheidsgroepen te discrimineren Hoezo zou je in vredesnaam ‘no Asians’ in je profieltekst neerzetten? 

‘Homoseksuele Vietnamezen lijken enkel oog te hebben voor homo’s die blanker zijn dan zijzelf’

Het is voor blanke, Nederlandse homo’s vrijwel onvoorstelbaar om door andere etnische groepen te worden gediscrimineerd, omdat het zo goed als nooit gebeurt. Maar hoe zou ik me voelen als alle profielen hier vol stonden met 'No Europeans'? Wat als hier in Vietnam niemand oog voor me zou hebben in de club of op straat? Dan zou ik me waarschijnlijk totaal ongewenst voelen. Maar door bepaalde factoren, waaronder de overdreven verheerlijking van blanke én Westerse mensen, lijken homoseksuele Vietnamezen enkel oog te hebben voor homo’s die blanker zijn dan zijzelf.

Ook begrijp ik het nut niet van specifiek ‘No Asians’ in je profieltekst zetten. Betekent dit dat je wel openstaat voor alle andere soorten mensen? Dik én dun? Top én bottom? Jong én oud? Als je toch besluit om etnische groepen buiten te sluiten, waarom dan stoppen bij één? Dan kun je net zo goed gelijk je hele profieltekst besteden aan discriminerende en denigrerende opvattingen.

Wat mij betreft is de tijd lang en breed aangebroken om je goed te realiseren dat er nog veel meer te ontdekken valt dan de typische dingen – en jongens – waarmee je jezelf omringt of waarmee je bent opgegroeid. Dat sommige mensen dezelfde uiterlijke kenmerken hebben, betekent niet dat ze zich ook allemaal hetzelfde gedragen.

Misschien moet ik de overige maanden dat ik hier woon maar gewoon ‘no white gays’ in mijn profieltekst zetten. Dan heb ik alle snoepjes lekker voor mezelf.

Timo studeert Media, Informatie en Communicatie en volgt momenteel een minor in Ho Chi Minhstad, Vietnam. Hij komt uit een klein, beschermd dorpje uit Limburg en maakt zich druk om het dreigende verlies van vrijheid voor jonge homoseksuelen. In zijn columns deelt hij daarom zijn belevenissen als jonge gay student in de bruisende hoofdstad. Volg Timo's avonturen ook op Twitter en Instagram.

Coverfoto: Peter van der Wal

  Whatsapp
11 november 2017, 09:00
573 Online gebruikers
Vul een correcte gebruikersnaam en wachtwoord in.
Login Vergeten
Nog geen lid? Meld je gratis aan en ontmoet direct duizenden andere gebruikers.
Volg Gay.eu op
Facebook / Twitter

deze functie is alleen voor Members
Go Premium Ok